De route

Algemeen

We hebben een startpunt. Lissabon. Maar we hebben geen doel. De reis op zich is het doel.

Dat wil niet zeggen dat we onvoorbereid vertrekken. We gaan een geplande route volgen, een samenraapsel van bestaande lange afstandsroutes. Op die manier hopen we vooral over mooie fietswegen te reizen en min of meer weten wat er ons te wachten staat.

De route loopt van Lissabon naar Wommelgem. Niet recht op recht maar via via…

We tellen geen kilometers, ook geen dagen. We tellen niks, behalve ons geld dan misschien 😉

De grove lijnen van de route hebben al een paar jaar kunnen rijpen. Het dromen, kaarten bekijken, routes opzoeken, … we zijn eigenlijk al een paar jaar aan het genieten van wat er gaat komen.

Portugal

Een ding staat vast. We vertrekken in Lissabon. Vliegtickets zijn al 3 maand op voorhand geboekt.

In Portugal fietsen we zuidwaarts naar de Algarve. We volgen daar de “Eurovelo 1” tot aan de Spaanse grens.

http://www.eurovelo.com/en/eurovelos/eurovelo-1/countries/portugal

http://euroveloportugal.com/en

Spanje

In Spanje volgen we het boekje van Benjaminse “Fietsen naar Andalusië”. Wij fietsen de route in omgekeerde richting.

https://www.cyclingeurope.nl/routes/andalusie/index.php

De route in Spanje lijkt ons moeilijk. Het plan is om hier af en toe de trein te nemen om moeilijke stukken over te slagen. Al houden we van uitdagingen, het moet vooral gezellig en ontspannen zijn!

Misschien huren we in Córdoba wel een wagen om de buurt te verkennen. We zien wel.

De Pyreneeën

Yep, deze krijgen een eigen onderdeeltje. Als we hier geraken is het plan om ze echt over te fietsen. Er zijn in Noord-Spanje twee cols die we eventueel zien zitten om over te fietsen. (De trein is ook altijd een optie!)

  1. Vanuit Angles de fietsroute “Pirinexus” over Olot richting de bergen (1500m)
    http://www.pirinexus.cat/EN/1772/menu/pirinexus-route/description.html
  2. Over Girona en min of meer parallel met de autostrade in La Jonquera oversteken

Frankrijk

Als we hier geraken zullen we al super gefietst hebben. Maar omdat plannen zo leuk is en je weet maar nooit… kunnen we Frankrijk doorsteken langs het Canal du Midi en het Canal de la Garonne. Hiervoor kunnen we dan het fietsboekje van Luc Oteman gebruiken.

http://www.recreatief-fietsen.nl/canaldumidi/

Omdat we dan terug aan de Atlantische Kust zijn en nog niet in Wommelgem zijn kunnen we noordwaarts fietsen langs de Vélodyssée tot in Roscoff. La Vélodyssée is trouwens het Franse deel van de EuroVelo 1 die we in Portugal hebben gevolgd!

https://www.velodyssey.com/

Waarom maar tot in Roscoff? Omdat Lukas dolgraag eens in Engeland wil fietsen… als dat geen motivatie is voor hem om hier te geraken en de overzet naar Plymouth te nemen!

Engeland

Links rijden en rond het Kanaal fietsen met het routeboekje van Kees Swart met de veelzeggende naam “Fietsen rond het Kanaal”!

We zouden dan “Deel 1: Zuid Engeland” volgen.

http://www.recreatief-fietsen.nl/fietsenrondhetkanaal/

Huiswaarts

Eigenlijk kunnen we van eender waar terug naar huis. Op de fiets met kinderen is Europa gigantisch groot, met de auto of trein piepklein… We zien dus wel waar we huiswaarts keren, met de overzet vanuit Dover, ergens vanuit Zuid-Frankrijk of Noord-Spanje… Misschien vinden we Portugal zo fantastisch dat we daar blijven. Het ontspannende is dat niets vastligt. Dat we de vrijheid hebben om onze neus achterna te gaan…